Maślano-waniliowe kruche ciasteczka

Składniki:

120 g masła (prawdziwego, 82% tłuszczu mlecznego)
150 g mąki krupczatki
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi (10 g)

Wykonanie:

Zimne masło pokroić na drobne kawałeczki, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagnieść do połączenia się składników. Uformować kulę, przełożyć do foliowej torebki i włożyć na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem. Odrywać kawałki ciasta, formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego (mi wychodzi 26 kulek). Spłaszczać je z góry przy pomocy widelca tak, aby na ciasteczku zostały podłużne rowki (efekt widać na zdjęciu).

Blachę wstawić do piekarnika, piec około 15 minut do zrumienienia. Wyjąć, ostudzić i zjadać :)

Uwielbiam te ciasteczka, bo całość pracy zamyka się w 10 minutach w dodatku umyć trzeba tylko nóż, widelec i miskę. Są przy tym tak proste, że dzieci mogą je zrobić same, od wymieszania składników, przez toczenie kulek do odciskania wzorków. No i są pyszne :)

Uwagi

W 220 stopniach się przypalają, ale nie rozpadają. Spróbować schłodzić po zrobieniu kulek i piec w 210 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz