Składniki:
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
3 małe cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 sprawione nototenie
1 duży filet z białej, morskiej ryby
500 g pasty pomidorowej
sok z połówki cytryny
3 ząbki czosnku
3 łyźeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonej skórki cytrynowej
10 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
3-4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół, każdą połówkę przeciąć na trzy części (na szóstki) i pokroić w platerki (w piórka) . Paprykę umyć, oczyścić z nasion, każdą połówkę pokroić na trzy części i następnie na 0,5 cm paski.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć, uważając, żeby się nie przyrumieniła. Dodać marchewkę i pietruszkę, podgrzewać na średnim ogniu aż zmiękną, cały czas mieszając. Wlać połowę przecieru, chwilę poddusić.
Zalać wrzącą wodą, dodać sól, czarny pieprz, czosnek i suszoną skórkę cytrynową. Gotować 10 min. Dodać pokrojoną paprykę, zaczekać, aż się zagotuje ponownie i dodać nototenie. Gotować przez kilka minut, aż będzie łatwo oddzielić mięso od skóry. Nototenie wyjąć, odłożyć do przestygnięcia. Do zupy dodać suszoną paprykę (słodką i ostrą), resztę pasty pomidorowej i filet. Gotować przez kilka minut. W tym czasie nototenie oczyścić ze skóry i ości (można za pomocą widelca i noża), dodać z powrotem do zupy. Wlać sok z cytryny. Podawać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz