Składniki:
Karkówka (ok. 70 dkg)
2 duże cebule
po 2 papryki - czerwone, żółte, zielone
2 puszki kukurydzy
koncentrat pomidorowy (mały słoik Pudliszek)
chilli w proszku
sól
olej
1 sałata lodowa
tortille
śmietana
Wykonanie:
Karkówkę umyć, pokroić na paski (1x1x3 cm). Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. Kukurydzę odsączyć.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć początkowo na dużym ogniu, potem zmniejszyć. Smażyć do miękkości, ale nie przyrumieniać. Zwiększyć ogień, dodać cebule, smażyć aż zmięknie. Dodać paprykę i kukurydzę. Chwilę poddusić, dodać koncentrat, sól i chilli (ostatnio były trzy łyżeczki 5 ml - było takie, jak trzeba czyli ostre). Dusic aż papryka zmięknie i sos trochę odparuje.
Sałatę umyć, osączyć, pokroić na paski.
Na suchej patelni rozgrzać tortille, przełożyć na podwójnie złożone arkusze folii aluminiowej. Ułożyć na środku sałatę, włożyć przygotowane nadzienie, na wierzchu polać śmietaną. Zawijać jak twistera.
W oryginale dodawałyśmy jeszcze czosnek (3 ząbki razem z cebulą) i 4 obrane ze skórki, pokrojone pomidory (ja bym z nich wyrzuciła sok z pestkami, bo wolę gęstszy sos) - dodawane razem z papryką.
Smacznego Krzysiu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz