Wersja ekspresowa
Składniki:
1,5 kg dyni
2 kostki rosołu warzywnego (wyszło trochę za słone)
świeży imbir
kurkuma
ostra papryka (IMO lepsza byłaby chilli)
Wykonanie:
Dynię obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę. Rozdusić w minimalnej ilości wody. Przetrzeć.
Dodać drugie tyle wody, co pasty z dyni. Wrzucić dwie kostki rosołowe, dodać startego świeżego imbiru (wielkości żołędzia), 1/4 łyżeczki kurkumy (nie więcej, bo będzie gorzkie) i pół łyżeczki ostrej papryki (będzie ostre). Zagotować, podawać ze startym serem.
Wersja normalna (proporcje do przetestowania)
Składniki:
2 marchewki
2 cebule średniej wielkości
ew. 1 pietruszka
Wykonanie:
Warzywa dodać na początku razem z dynią. Reszta przepisu analogicznie, nie dodawać kostek lub dodać mniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz