Pikantna zupa z dyni

Wersja ekspresowa

Składniki:
1,5 kg dyni
2 kostki rosołu warzywnego (wyszło trochę za słone)
świeży imbir
kurkuma
ostra papryka (IMO lepsza byłaby chilli)

Wykonanie:

Dynię obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę. Rozdusić w minimalnej ilości wody. Przetrzeć.
Dodać drugie tyle wody, co pasty z dyni. Wrzucić dwie kostki rosołowe, dodać startego świeżego imbiru (wielkości żołędzia), 1/4 łyżeczki kurkumy (nie więcej, bo będzie gorzkie) i pół łyżeczki  ostrej papryki (będzie ostre). Zagotować, podawać ze startym serem.

Wersja normalna (proporcje do przetestowania)

Składniki:
2 marchewki
2 cebule średniej wielkości
ew. 1 pietruszka

Wykonanie:

Warzywa dodać na początku razem z dynią. Reszta przepisu analogicznie, nie dodawać kostek lub dodać mniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz