Bliny gryczane

Podaję specjalnie dla mojej małej rusofilki za nieocenioną książką kucharską Łebkowskiego.

Składniki:
350 g mąki gryczanej
2 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
łyżka rozpuszczonego masła
30 g drożdży
sól
masło do smażenia

Wykonanie:
Szklankę ciepłego mleka rozrobić z 200 g mąki, dodać drożdże, zostawić rozczyn do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy swoją objętość dwukrotnie, dodać resztę mąki i tyle mleka, żeby ciasto miało konsystencję śmietany (trochę mleka zostanie). Dodać roztopioną łyżkę masła. Żółtka oddzielić od białek, dodać do ciasta. Białka ubić, dodać sól, delikatnie połączyć z ciastem. Zostawić do wyrośnięcia.
Smażyć na małej patelni na maśle, szybko rumieniąc z obu stron.
Podawać ze śmietaną i kawiorem lub wędzonym łososiem - приятного аппетита.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz