Składniki:
6 żółtek
75-100 g cukru pudry (w zależności od tego, jak bardzo słodkie się lubi)
250 mascarpone
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (no dobra, oryginalnie to dwa espresso :) )
1 kubek wody
2 paczki biszkoptów (wykorzystuję Petitki)
2-3 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Przygotować i ostudzić kawę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać. Biszkopty zamaczać w kawie i układać ściśle obok siebie pojedyńczą warstwą. Wyłożyć na nie połowę kremu i równo rozprowadzić. Następnie ułożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pokryć resztą kremu. Wierzch posypać kakao przy pomocy sitka. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Zjeść. Jak się kogoś bardzo lubi, to można się z nim podzielić :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz