Składniki:
250 g mąki
75 ml mleka
75 g cukru
100 g masła
6 żółtek
30 g drożdży
30 g rodzynków
30 g smażonej skórki pomarańczowej
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta szafranu
sól
Wykonanie:
Szafran zalać wrzątkiem. Zrobić rozczyn, ucierając 50 g cukru, 50 g mąki, 30 g drożdży i ciepłe mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do rozczynu wraz z resztą mąki, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Wyrabiać 20 minut. Jeśli ktoś nie ma miksera planetarnego, to ręcznie robi się to tak: http://www.gourmet.com/magazine/video/2008/03/bertinet_sweetdough
Rozpuścić masło i lekko ciepłe dodać do ciasta. Sparzyć rodzynki i skórkę pomarańczową, dodać do ciasta. Przełożyć ciasto do formy do bab (najlepiej takiej z dziurą w środku) tak, żeby zajmowało 1/3 objętości. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno urosnąć do 2/3 formy.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Delikatnie wyjąć i ostudzić. Najlepsza jest tego samego dnia. Uwielbiam jej zapach – ten szafran podczas pieczenia. Dla mnie to synonim świąt Wielkanocnych – dom pachnący wanilią, szafranem i pomarańczami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz