Masa pomarańczowa

Składniki:

4 pomarańcze
1 cytryna
150 g cukru pudru
100 g migdałów

Wykonanie:

Migdały sparzyć i obrać zanim wystygną. Posiekać na małe kawałki (ja do tego używam malaksera, ale można to zrobić ręcznie ). Pomarańcze starannie umyć, sparzyć i osuszyć. Najładniejszą zostawić. Z pozostałych obetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Z cytryny wycisnąć sok. Na patelnie wlać sok, dodać otartą skórkę, migdały i cukier. Ostatnią pomarańczę pokroić w równe plastry ok. 0,5 cm grubości. Wyjąć pestki. Sok smażyć aż zgęstnieje na dużym ogniu, po 10 minutach dodać pokrojoną pomarańczę ostrożnie układając ją na patelni, żeby plasterki się nie zniszczyły. Kiedy masa zgęstnieje układać na spodzie mazurka plastry pomarańczy, na to nałożyć masę i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz