Składniki:
300 g migdałów
3 jajka
300 g cukru pudru
sok i skórka z jednej, dużej cytryny
Wykonanie:
Migdały sparzyć i obrać dopóki są ciepłe i wilgotne. Zemleć w maszynce, dodać cukier puder i zemleć jeszcze raz, przełożyć do miksera, wymieszać. Cytrynę umyć, sparzyć, obetrzeć skórkę na wiórki. Wycisnąć sok. Dodać sok i skórkę do masy i dokładnie rozmieszać. Ubić białka i delikatnie połączyć z resztą składników. Nakładać na spód mazurka. Zapiekać 20 minut w temperaturze 160 stopni. (Ale ewidentnie w tym roku zapomniałam zmniejszyć temperaturę i piekłam w 180. Też wyszło dobre). My w tym roku najpierw ułożyłyśmy na cieście marcepanowym całe migdały, ale wydaje mi się, że uprażone płatki migdałowe mogą być lepszym pomysłem.
Notatki: Tegoroczny mazurek marcepanowo-migdałowy z migdałami to była ta masa na tym spodzie: http://kulinarnyposag.blogspot.com/2013/04/marcepanowy-spod-do-mazurkow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz