Składniki:
2 paczki mrożonych wiśni bez pestek
6 łyżek cukru (60 ml)
2 tabliczki gorzkiej czekolady (to powinna być czekolada, a nie sojowo-margarynowe paskudztwo... należy poczytać skład)
250 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Dwie paczki mrożonych wiśni bez pestek wrzucić na teflonową patelnię i smażyć na dużym ogniu.Jak się rozmrożą dodać 6 łyżek cukru. Podczas smażenia nie mieszać, tylko potrząsać patelnią.
Kiedy sok zupełnie odparuje zdjąć z ognia. Przestudzić, żeby było lekko
ciepłe i nakładać na spód mazurka (opisany w innym przepisie).
Dwie gorzkie czekolady połamać na kawałki, rozgrzać w kąpieli wodnej z 250 ml śmietanki 30%. Przestudzić i nakładać na wiśnie. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Uwielbiam ten mazurek. Jest słodki, kwaśny i gorzki jednocześnie. Poza Wielkanocą robię go w postaci tarty. Do kawy jest genialny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz