Mazurek wiśniowo-czekoladowy


Składniki:

2 paczki mrożonych wiśni bez pestek
6 łyżek cukru (60 ml)
2 tabliczki gorzkiej czekolady (to powinna być czekolada, a nie sojowo-margarynowe paskudztwo... należy poczytać skład)
250 ml śmietanki 30%


Wykonanie:
 
Dwie paczki mrożonych wiśni bez pestek wrzucić na teflonową patelnię i smażyć na dużym ogniu.Jak się rozmrożą dodać 6 łyżek cukru. Podczas smażenia nie mieszać, tylko potrząsać patelnią.

Kiedy sok zupełnie odparuje zdjąć z ognia. Przestudzić, żeby było lekko ciepłe i nakładać na spód mazurka (opisany w innym przepisie).



Dwie gorzkie czekolady połamać na kawałki, rozgrzać w kąpieli wodnej z 250 ml śmietanki 30%. Przestudzić i nakładać na wiśnie. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Uwielbiam ten mazurek. Jest słodki, kwaśny i gorzki jednocześnie. Poza Wielkanocą robię go w postaci tarty. Do kawy jest genialny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz