Musaka

Składniki:

0,6 mięsa (mięsa można użyć dowolnego, ja ostatnio po obejrzeniu wołowiny w 7 sklepach poddałam się i kupiłam łopatkę bez kości; jeśli komuś nie przeszkadza zastanawianie się nad tym, co jest w środku, to można kupić mielone)
duża cebula
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki chilli
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
puszka pomidorów
200 g koncentratu pomidorowego
ok 100 ml tartego twardego sera
oliwa

2 bakłażany

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli

Ilości przypraw są orientacyjne. UWAGA! Dla osób, które nie lubią intensywnych smaków to może być za ostre. Proponuje dodawać mniej i sprawdzać.

Wykonanie:

Bakłażany pociąć na plasterki grubości ok. centymentra, posmarować oliwą z obu stron i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Ja je piekę na zwykłej blasze wyłożonej folią aluminiową, ale to z czystego lenistwa - można na czymkolwiek innym.

Mięso umyć i zmielić.

Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać oliwę (ok. 3 łyżki) i nie rumieniąc smażyć około 5 minut na średnim ogniu. Zwiększyć ogień, dodać mięso i smażyć kolejne 5-10 minut, aż mięso się zetnie i odparuje sok. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, drobno posiekaną pietruszkę, przyprawy i smażyć aż mięso będzie prawie miękkie.

W tym czasie przygotować beszamel. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i przez chwilę podgrzewać. Wlać zimne mleko, mieszać intensywnie aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać 2-3 minuty i zestawić z ognia. Oczywiście można to robić trzepaczką, ale widelec albo łyżka daje równie dobre rezultaty, jeśli się cały czas miesza.

Formę do zapiekania wysmarować oliwą i ułożyć na dnie 1/3 bakłażanów. Wyłożyć na to połowę sosu mięsnego i ponownie ułożyć bakłażany. Przykryć resztą mięsa i ostatnią porcją bakłażanów. Wylać na wierzch beszamel, posypać tartym serem i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz