Parfait karmelowe


Składniki:

8 żółtek
200 g cukru w krysztale
100 ml wody

200 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
100 g cukru pudru (MNIEJ! Wyszło potwornie słodkie. Spróbować 50g)
100 ml mleka 3,2%

Wykonanie:
Cukier kryształ wsypać do garnka, roztopić na dużym ogniu uważając, żeby nie przypalić. co przy wysokiej temperaturze dzieje się bardzo szybko. Ja w momencie, kiedy cukier zaczyna brązowieć zdejmuję garnek z ognia i patrzę czy nie skarmelizuje się wystarczająco bez dalszego podgrzewania. Po uzyskaniu ciemnej barwy wlewam (ostrożnie!) 100 ml wody. Stawiam z powrotem na gaz i wolno podgrzewając odparowuję do konsystencji syropu.

Żółtka ucieram do białości i zalewam wrzącym syropem karmelowym. Mieszam aż do ostygnięcia.

Śmietanę ubijam na sztywną masę, dodaję cukier puder. Dodaję masę z żółtek i mleko i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki do schłodzenia na noc. Jeśli nie mam czasu, to przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażarki, aż się mocno oziębi. Wlewam do maszyny do robienia lodów i czekam aż zgęstnieją.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz