Składniki:
8 żółtek
200 g cukru w krysztale
100 ml wody
200 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
100 g cukru pudru (MNIEJ! Wyszło potwornie słodkie. Spróbować 50g)
100 ml mleka 3,2%
Wykonanie:
Cukier kryształ wsypać do garnka, roztopić na dużym ogniu uważając, żeby nie przypalić. co przy wysokiej
temperaturze dzieje się bardzo szybko. Ja w momencie, kiedy cukier zaczyna
brązowieć zdejmuję garnek z ognia i patrzę czy nie skarmelizuje się
wystarczająco bez dalszego podgrzewania. Po uzyskaniu ciemnej barwy wlewam
(ostrożnie!) 100 ml wody. Stawiam z powrotem na gaz i wolno podgrzewając
odparowuję do konsystencji syropu.
Żółtka ucieram do białości i zalewam wrzącym syropem
karmelowym. Mieszam aż do ostygnięcia.
Śmietanę ubijam na sztywną masę, dodaję cukier puder. Dodaję
masę z żółtek i mleko i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki do schłodzenia
na noc. Jeśli nie mam czasu, to przekładam do pojemnika i wstawiam do
zamrażarki, aż się mocno oziębi. Wlewam do maszyny do robienia lodów i czekam
aż zgęstnieją.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz