Składniki:
2 bakłażany średniej wielkości
200 g jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
mięta
Wykonanie:
Bakłażany umyć i włożyć w całości do piekarnika rozgrzanego
do temperatury 180 stopni. Piec ok. 1,5 godziny (powinny być miękkie, można
sprawdzić naciskając np. łyżeczką). Wyjąć z piekarnika i zostawić do
ostygnięcia. Zdjąć skórkę (powinna sama odchodzić) i pokroić w kostkę o boku 1,5-2
cm.
Przełożyć bakłażany do miski, dodać jogurt, przeciśnięty
przez praskę czosnek, łyżeczkę suszonej mięty oraz sól i pieprz do smaku. Można
dodać pokrojoną natkę pietruszki. Zostawić w lodówce na co najmniej pół
godziny, żeby się przegryzło.
My to jemy jako samodzielne danie, może też być dodatkiem do innych tureckich potraw. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz