Bakłażan w jogurcie



Składniki:
2 bakłażany średniej wielkości
200 g jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
mięta

Wykonanie:
Bakłażany umyć i włożyć w całości do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec ok. 1,5 godziny (powinny być miękkie, można sprawdzić naciskając np. łyżeczką). Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę (powinna sama odchodzić) i pokroić w kostkę o boku 1,5-2 cm.
 
Przełożyć bakłażany do miski, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę suszonej mięty oraz sól i pieprz do smaku. Można dodać pokrojoną natkę pietruszki. Zostawić w lodówce na co najmniej pół godziny, żeby się przegryzło.

My to jemy jako samodzielne danie, może też być dodatkiem do innych tureckich potraw. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz