Kurczak w cieście

Składniki:

2 piersi kurczaka
4 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego czosnku
kawałek imbiru wielkości 2 orzechów włoskich lub 1 łyżeczka suszonego imbiru
4 łyżki sosu sojowego
płaska łyżeczka soli

Składniki na ciasto:

4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka
250 ml mąki
olej do smażenia

Piersi kurczaka umyć, wyciąć kości, odciąć „polędwiczki”, każdą pierś pokroić w poprzek w 1,5 cm plastry. Obrać czosnek i imbir, przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Wsypać sól, dolać sos sojowy i dokładnie wymieszać. Mięso najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, ale można też smażyć od razu.

Wymieszać mikserem składniki na ciasto. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Zamaczać kawałek kurczaka w cieście, wyjąć i poczekać kilka sekund, aż spłynie nadmiar ciasta i smażyć na dosyć dużym ogniu, żeby pozostały soczyste.

Nam do tego najbardziej smakuje surówka z selera z rodzynkami i orzechami oraz dziki ryż. Smacznego!

1 komentarz: